Plasmaskärning

Idag så är det inte längre lika farligt att vara verkstadsarbetare som det en gång var. Med hjälp av ny teknik som till exempel den vattenskärning Stockholm och andra områden som Öland och Göteborg kan erbjuda, så kan man undvika att komma alltför nära själva beskärningsprocessen. Dessutom så kan man med ny teknik som fiberlaser som är en form av laserskärning jobba på ett smidigare sätt. Men när man ska skära plåt som är tjock så blir det ofta bäst att jobba med plasmaskärning som går ut på att man kombinerar extrem hetta med en gas- eller luftstråle för att på så vis beskära materialet. När man talar om en arbetsmetod som generar temperaturer på över 30000 grader Celsius så är det givetvis så att man måste jobba på ett säkert sätt, och det oavsett om man får hjälp av CNC teknik eller själv styr skärningen för hand.

Säker plasmaskärning

Det är farligt att jobba med gasskärning och där man får öppna flammor och kommer riktigt nära den farliga gasen så måste man skydda sig på rätt sätt. Innan man ens börjar arbetet så är det mycket viktigt att man har en bra försäkring om en olycka mot alla odds skulle inträffa. Det är inte bara själva hanteringen vid skärningen som utgör en fara. Om man jobbar med gas så ska denna också hanteras och förvaras på ett bra sätt för att säkerheten ska förbli intakt. Med plasmaskärning så ser det inte riktigt likadant ut och många av de faror som man har med gasskärningen försvinner helt. Det här beror på att man med plasmaskärningen inte jobbar med en öppen flamma eller gas som är antändlig. Det är sant att hettan som man använder vid skärningen är farlig men man jobbar på ett mycket fokuserat vis och det här gör att faran med het metall under produktionen minskar. Den heta zonen är omkring 2 mm vid istället för de 12 mm som man har då man jobbar med gasskärningen.


När man jobbar med skärmaskinen så ska man först och främst ha bra skyddsglasögon på sig och många gånger så är det bra att ha ett skydd som täcker hela ansiktet så att man inte får smuts i ögonen. Det är viktigt att man väljer skyddsglasögon som är utformade på rätt sätt för den maskin som man jobbar med.

Ny teknik förbättrar arbetssituationen

Man ska inte glömma bort att ny teknik förbättrar arbetssituationen. Då man inte behöver stå och skära för hand och istället kan förlita sig på CNC teknik och datorprogram så slipper man ju utsätta sig för många av de faror som annars uppstår. Det här är en stor fördel för större verkstäder som har råd att investera i automatik och bättre plasmaskärarmaskiner. Den som jobbar för hand bör vara noga med att ta reda på hur säkerheten kan behållas med hjälp av rätt utrustning och med rätt hantering av skäraren.

 Följ oss

Skriv din e-adress här så får du ett mail när vi skriver något nytt.

Gör som 32 andra.

Happy Småland AB GnosjoRegion.se
Burserydsvägen 38
333 32 Smålandsstenar
Telefon: 0371-31900
www.laserskaerning.se