Varför man ska använda lasermärkning

Detta är en metod som fått stor spridning under senare tid och utvecklats mycket. Fördelarna med lasermärkning är att det görs snabbt, nästintill kostnadsfritt och att trycket blir permanent. Märkningen kan ske på material som plast, metall, glas, keramik eller papper. En annan fördel är att märkningssystemet kräver minimal tillsyn och underhåll eftersom det oftast arbetar utifrån ett förinställt program. Detta gör att märkningen kan ske näst till helt utan tillsyn.

 

Hur det går till

Två huvudsakliga metoder används inom lasermärkning. Den ena metoden används genom att laserljuset riktas med hjälp av speglar eller kristall så att strålen ritar upp tecken och symboler på märkytan. Rörelserna styrs då från en dator vilket gör symbolerna och tecknen mycket detaljrika och med noggrann märkning. Den andra metoden fungerar genom att en laserenhet skickar korta ljuspulser genom schabloner och dess mönster överförs till produkten.

Exempel på märkning med laser;

- Data, matrix- och streckkordsmärkning
- Artikelnummer
- Dekorativt
- Logotyper
- Stora och små serier
- Enstyckstillverkning
Några exempel på produkter som man märker med laser är på kirurgiska komponenter, elektronik-, fordons-, vitvarukomponenter osv.

Olika märkningstekniker med laser:

- Anlöpning: En metod som ger en slät, mörk yta och det absolut bästa märkresultatet. Tekniken används främst när kraven på renlighet är höga, eftersom anlöpningen ger hög ytjämnhet dvs. lätt att rengöra.

- Ytoxidation: En relativt snabb metod som används när kraven på renlighet och ytjämnhet inte är lika hårda. Tekniken ger en liten relief i brun eller grå ton, detta beroende på vilket material som användas.

- Gravering: vid lasergravering avlägsnas en del av materialet i några få millimeters djup så att det blir en nedsänkning.

- Ablation: med denna teknik avlägsnar man ett eller flera ytskikt för att sedan visa färgen på det underliggande materialet. Man använder ablation på knappar i transparant material som sedan ska lackeras, eller på formsprutade paneler. För denna teknik används lämpligen något av materialen; Vissa etikettmaterial, lackad anodiserad aluminium eller lackad laminerad/folierad plast.

Märkning av exklusiva fälgar

Att märka exklusiva fälgar med laser har blivit populärt. Denna märkning går inte att ta bort och den kan dessutom göras designad och riktigt snygg för den som vill lägga en extra slant på sina lättmetallfälgar.

 Följ oss

Skriv din e-adress här så får du ett mail när vi skriver något nytt.

Gör som 32 andra.

Happy Småland AB GnosjoRegion.se
Burserydsvägen 38
333 32 Smålandsstenar
Telefon: 0371-31900
www.laserskaerning.se