Fiberlaser

Då man ska skära plåt eller märka plast och metall så finns det flera olika tekniker att tillgå. Med vattenskärning Stockholm och andra orter som Göteborg och Öland kan erbjuda så kan man givetvis få smidig produktion till ett bra pris, men numera så är det alltfler som talar om en helt ny form av laserskärning som är både effektiv och precis. Det handlar förstås om fiberlaser som sedan början av 2000-talet bara ökar i popularitet och som gör det möjligt att på ett snabbt och kostnadseffektivt sätt ta fram perfekt utformade delar.

Fiberlaser en fantastisk beskärningsmetod

Alla som börjar jobba med fiberlasertekniken tycks väldigt imponerade av den, och man kan se att det här faktiskt är ett mycket bra alternativ till andra beskärningstekniker som gasskärning och plasmaskärning för att man kan jobba snabbare och dessutom ofta slipper lägga en massa energi på nedkylning. En metod som är energieffektiv och som dessutom innebär mycket låga driftskostnader är förstås hjärtligt välkommen inom svensk industri. Men man får faktiskt fler fördelar med fiberlaser så låt oss se lite närmre på några olika områden där den här beskärningstekniken tillhör de allra vassaste…

En underhållsfri teknik

Kan det verkligen finnas en beskärningsmetod som är underhållsfri? Nja, helt underhållsfritt blir det förstås aldrig och man måste ta hand om sin fiberlasermaskin på rätt sätt för att den ska må bra men det kan vara bra att veta att fiberlasertekniken erbjuder ett arbetssätt som leder till att man inte behöver rengöra speglar och annat som med tiden kan leda till att man faktiskt lägger en hel del tid bara på underhåll. När man använder sig av fiberlasern för att märka material så brukar man inte behöva mer än luftkylning och det är också något som bidrar till mindre underhåll och givetvis också till lägre driftskostnader. Det finns uträkningar som har visat på att man kan få ut tiotusentals timmar av en fiberlasermaskin utan några som helst problem. Och detta oavsett om det rör sig om laserskärning, borrning, märkning, svetsning eller laserbeläggning. Det ska dock påpekas att då det rör sig om den typen av produktion där man kommer att behöva en lasereffekt som överstiger 100 watt så får man använda sig av kylning med vatten och då går kostnaden upp en aning.

Flexibilitet

Med fiberlasern så kan man skära och märka på många olika material. Med en och samma maskin så kan man utföra många olika arbeten. I och med att det finns maskiner som klarar mellan 0.5 mm till 12 mm så har man också ett stort svängrum vad gäller tjockleken på materialet som ska behandlas. Om det är så att man normalt sett skär i tunn plåt så kan man räkna med att det går snabbt och smidigt, men även tjockare material går att beskära på ett effektivt sätt med fiberlasern.

Fler fördelar…

Nu är det förstås så att det finns en rad olika modeller av fiberlasermaskiner och beroende på den som man jobbar med så kommer man att se specifika fördelar. Men de som jobbar med fiberlasertekniken tycks vara rörande överens om att det alls inte finns några nackdelar. Här är fler fördelar att beakta:

  • När man lagrar ljuset i flexibelt fiber så är det lättare att jobba med det och skicka det vidare och det är något som gör det lättare att skära, svetsa och vika metaller och plaster.
  • Fibrernas flexibilitet gör också att lasermaskinen blir mycket kompakt och lätthanterlig. Den kommer helt enkelt inte att ta upp onödigt mycket plats vilket är en stor fördel på verkstadsgolv där det kan bli nog så tajt.
  • Fiberlasrar är pålitliga och stabila. De vibrerar inte som andra beskärningsmetoder och håller väldigt länge helt utan underhåll.
  • Strålens höga kvalitet gör att man får snyggare snittytor och även att det går fortare att skära.
  • Den som äger en fiberlaser sparar pengar på detta och då särskilt tack vare att maskinen är närmast underhållsfri och för att den jobbar så snabbt.

Inlägg

Behov av energisnål laserskärning

Framtidens laserskärningsmaskiner är energisnåla

2017-04-03

Dagens industri förlitar sig stort på lasertekniken. Den används för många olika tillverkningsmoment som svetsning, håltagning och gravering. Det är knappast så att användningen av laser kommer att avta ...

Läs mer »

 Följ oss

Skriv din e-adress här så får du ett mail när vi skriver något nytt.

Gör som 32 andra.

Happy Småland AB GnosjoRegion.se
Burserydsvägen 38
333 32 Smålandsstenar
Telefon: 0371-31900
www.laserskaerning.se