Laserskärning är ett viktigt vertyg

Skära och ingravera med lasermaskiner

2017-03-03

På en modern verkstad så är lasermaskinen ett ovärderligt verktyg som kan behövas för så många olika produktionsområden. Med lasermaskiner så kan man arbeta på ett exakt sätt och med hjälp av en mycket kraftfull laserstråle få riktigt fina resultat. Det som är så bra med lasertekniken är att den fungerar i stort sett på vilket material som helst och att den är till både för att skära och för att ingravera vilket man ofta kan behöva för märkning såväl som för dekoration.

Metall är ett material som passar för laserskärning

Laserskärning sparar tid och kraft och är en effektiv bearbetningsmetod för många material. 

 

Skära med lasermaskiner

Det finns god anledning till varför så många industriföretag vill investera i laserskärningsmaskiner trots att de kanske huvudsakligen sysslar med en annan form av produktion. Man sparar tid och kraft då man väljer att jobba med laser och dessutom så är det ju smidigt att kunna ta hand om denna bit själv istället för att involvera underleverantörer. Med lasermaskinen kan man som sagt skära i olika material och några som man ofta skär i är:

  • Papper
  • Metall
  • Trä
  • Plast

Oavsett material så går arbetet snabbt och man kan även säga att laserskäraren är ett säkrare alternativ just då man ska skära. Med andra metoder så använder man ju sig av någon form av skärande verktyg med vasst blad och detta kan bli riktigt farligt om olyckan är framme. Dessutom så ser lasern till att man inte får så mycket avfall och därmed inte heller behöver tänka på bitar som kan falla av och orsaka materiella skador.

Det är förstås fortfarande så att laserskärningen ska hanteras på ett varsamt sätt för den är inte helt utan faror. Ska man skära med laser så måste man vara väl insatt i hur maskinen fungerar och det ska finnas tydliga säkerhetsrutiner så att alla som jobbar på verkstaden vet vad som ska göras om det till exempel skulle uppstå brand i lasermaskinen.

Ingravera med laser

Man kan även ingravera med lasermaskiner och när man graverar så kan man säga att maskinen fungerar lite som en skrivare. Här kommer strålen inte att skära hela vägen igenom materialet utan istället karva in den bild eller text som man har programmerat maskinen med. Det här kan vara bra för olika områden som till exempel då man behöver märka produkter och delar på ett mer beständigt vis och vill göra detta snabbt och effektivt. Lasergraveringen kan även vara mycket vacker att ses på då den görs i material som glas som sedan ska användas i dekorativt syfte.

Det är förstås viktigt att man får rätt typ av lasermaskin för de uppdrag som man har och det kan också vara en fördel att välja en modern modell som man kan programmera och lätt använda som en del av en större produktionsprocess. Men moderna maskiner kräver också en hel del kunskap så det gäller att man matchar rätt maskin med den operatör som ska driva den för bästa möjliga resultat.

Happy Småland AB GnosjoRegion.se
Burserydsvägen 38
333 32 Smålandsstenar
Telefon: 0371-31900
www.laserskaerning.se